Tänavu anti aasta soome keele õpetaja tiitel kahele õpetajale, kellest üks töötab laste ja noortega ning teine täiskasvanutega: 2023. aasta soome keele õpetajad on Kai Yallop ja Viktoria Alekseeva.

2023. aasta soome keele õpetaja tiitli puhul väärtustati inimesi, kes hindavad koostööd ning leiavad oma õpilastele võimalusi keelt erinevates situatsioonides kasutada. Selliseid kandidaate esitati 34 erineva isiku või organisatsiooni poolt kokku kümme. Kandidatuuri ülesseadmisel tuli õpetajaid iseloomustada ning 2023. aasta soome keele õpetaja laureaadid said kõrge hinnangu.

“Kai on väga praktiline õpetaja, kes soovib kohe uut õpitut või teadmisi rakendada.” Foto Jelizaveta Gross

Tallinna Ühisgümnaasiumi soome keele õpetaja Kai Yallop korraldab oma õpilastele külastusi Soome ja teistesse koolidesse ning vastutab Erasmus programmi rahvusvaheliste õpilasvahetuste eest Soome. Lisaks peeti Kouvola kooliga tänavu kirjutamislaager Eestis ja seejärel Kouvolas. Maikuus on tulemas Ühisgümnaasiumisse uued vahetusõpilased Soomest. Erasmus+ projektide õpilaste õpirännete koordinaatori töö nõuab palju lisaaega ja panustamist. Igal aastal korraldab Kai traditsioonilisi õppereise Helsingisse, kus õpilased tutvuvad vaatamisväärsuste, kultuuriloo, sõpruskoolide õpilastega ning motiveerivad soome keele õpet.

“Kai on väga praktiline õpetaja, kes soovib kohe uut õpitut või teadmisi rakendada. Ta on paindlik, avatud ja suhtleb õpilastega siiralt. Kai rakendab väga palju aktiivõppe meetodeid, on avatud tunnikülastustele, viib tunde läbi ka väljaspool klassi ja kooli.”

Lõimitud aine- ja keeleõpe on kujunenud keeleõppes ülimalt oluliseks, kus läbi kultuuri antakse keelele tähendus. Õpilasvahetused, keeleprogrammid, lühi- ja pikaajalised ränded või muul moel sihtkeele kokkupuutepunktid aitavad õpilastel toetada soome keele õppimise motivatsiooni ja näha selle kasutusvõimalusi – just seda Kai oma tegevustega toetab. 

“Viktoria õpilane ei ole kunagi üksi.” Foto Jelizaveta Gross

Viktoria Keeltestuudio õpetaja Viktoria Alekseeva on teinud väga palju tööd, et valmistada õpilasi soome keele kutsekvalifikatsiooni eksamiteks Soomes, aidanud on ta mh Soome suunduvaid meditsiinitöötajaid, uurinud ja kogunud Yleiskieli tutkinto -eksamite materjale ning on üks parimaid soome keele YKI-eksamite spetsialiste Eestis.

Viktoria on õpetanud soome keelt 2005. aastast nii arstidele kui ka kõigile soovijatele ning tegutseb mentorina uute soome keele õpetajate mentorprogrammis. “Alati abivalmis ja lahke, lõbus ja temalt saab alati toetust. Uudistele avatud, kogu aeg leiab midagi uut soome keele õpetamise kohta ja rakendab seda.”

Viktoria on korraldanud Viimsi kinos ka Soome filmide linastusi, mis ühendab õppijaid ja on hea võimalus kohtumiseks! “Viktoria õpilane ei ole kunagi üksi, kui soome keel ületamatu tundub. Neid, kes õpilasega alustavad, on palju, neid aga, kes pikaajaliselt motiveerivad ja inspireerivad, on vähe.”

“Viktoria õpetab nii, et tahad muudkui juurde ja juurde soome keelt õppida. Oskab anda materjali praktiliselt ja loominguliselt. Temaga on puhas rõõm olla tunnis. Armastan nüüd suomea südamest!”

Soome-Eesti Kaubanduskoda premeerib aasta õpetajaid rahalise stipendiumiga ja Viking Line kingib neile edasi-tagasi reisi Soome. Kingikotti täitsid lisaks põhitoetajatele ka korraldajad.

Esimest korda valiti aasta soome keele õpetajat 1997. aastal. Aasta õpetaja nimetamisega soovivad korraldajad tutvustada ja tõsta esile õpetajaid, kelle südamega tehtud töö aitab lisaks soome keele oskuse tõstmisele Eestis kaasa Eesti ja Soome keele- ja kultuurisuhete edendamisele. Aasta soome keele õpetaja valimist korraldab Soome Instituut koostöös Soome suursaatkonna, Eesti Soome Keele Õpetajate Seltsi ja Soome-Eesti Kaubanduskojaga.

Lisainfo: Soome Instituudi programmijuht Liina Ergma (+372 524 8840, liina.ergma@finst.ee)