Soome Instituudi praktikant Riku Kuusijärvi kirjutab soome pannukakku ja eesti pannkoogi erinevustest ja jagab ka retsepti, kuidas soomelikku vastlarooga valmistada.

Nagu Eestis, nii on ka Soome traditsioonilisel vastlapäevalaual kindlalt olemas hernesupp ja magustoiduks süüakse vastlakukleid. Soomes leiab aga tihtipeale hernesupi kõrval koha hoopis üks teine magusroog, pannukakku. Tegemist pole siiski eestlaste pannkoogiga, nagu seda tihtipeale ekslikult otse tõlgitakse – on ju pannu=pann ja kakku=kook. Soome pannukakku ei näe ka vormilt eesti pannkoogi moodi välja: pannukakku on ruudukujuline küpsetis, mida valmistatakse pannkoogitainast ahjuplaadil.

Pannkook tõlgitakse soome keelde tavaliselt kas lettu, lätty või räiskäle, olenevalt piirkonnast. Veel 1950ndatel võis pannukakku valmida ka pannil, mil erinevus pannukakku ja lettu vahel oli praegusest väiksem. Pannukakku tähendas ahjus või pliidil küpsetatud maiust, mõlema jaoks vajalik tainas on aga üldjoontes sama. Peamine erinevus ongi valmistusviis: lettu praetakse pannil ja pannukakku küpsetusplaadil. Pannukakku kaetakse tavaliselt suhkru, moosi või vahukoorega.

Kes soovib seda traditsioonilist Soome magusrooga maitsta, võib tulla vastlapäeval, 4. märtsil Soome Instituudi raamatukogusse Tartus, kus iga raamatulaenutaja saab maitsta Riku käe all valminud ehtsat pannukakku.

Teine võimalus on proovida seda ise kodus valmistada – vaata allolevat retsepti!

Pannukakku, ehk pannkoogitainast ahjuplaadil valmistatud küpsetis

Nisujahu 5 dl
Suhkur 2 spl
Sool 1 tl
Piim 1 l
Kanamunad 4 tk
Või või margariin 100 g

Mõõda piim kaussi ja löö sinna munad. Lisa kuivained ja sega kõik ühtlaseks massiks. Viimasena lisa sulatatud või ja sega läbi. Lase tainal umbes pool tundi kerkida. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud sügavale ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures umbes 40 minutit.